Het mooiste plekje van Frankrijk

Op vakantie in de Var

Nu reserveren


De meest unieke plekken in de Côte d'Azur
​​​​​​​

Het departement Var ligt in het zuiden van Frankrijk aan de Middellandse zee. Het is gelegen in de Povence en een zeer geliefde vakantiebestemming. De Var kent prachtige stranden met azuurblauw water. Maar ook is er veel te zien in de natuur. Ontdek de kloof Gorges du Verdon of ga wandelen in één van de prachtige natuurgebieden van dit departement. Als je een beetje cultuur wilt snuiven, kun je terecht in één van de vele steden, zoals Saint Tropez, Toulon of Fréjus. Of breng een bezoek aan een van de kloosters in het departement. Kortom, genoeg te ontdekken. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden in de Var!

Uiteraard is de top 10 wel iet wat persoonlijk :)
 

Nr 1 Saint Tropez

Ja kan niet missen, iedereen moet naar Saint Tropez, wie weet wie je hier tegen het lijf loopt. Afgezien van alle beroemdheden die hier komen, is het sowieso al super om er met het veerbootje heen te varen vanuit Saint Maxime en de hele dag kijken naar de boten die in de haven liggen en de auto's die er rondrijden, om nog maar niet te spreken over de mensen die er rond lopen.
​​​​​​​Of het allemaal filmsterren zijn.........

Nr 2 Gorges du Verdon

Een gigantische kloof met een lengte van 25 kilometer en rotswanden van wel 700 meter hoog.  Geen wonder dat deze kloof vaak de Europese grand Canyon wordt genoemd. Het kristalheldere water, de steile wanden en de diverse vegetatie maken het gebied een ideale bestemming voor wandellaars en natuurliefhebbers. De Gorges du Verdon eindigt in het lac de Sainte-Croix. Bij dit meer zijn verschillende mogelijkheden om kano’s, kajakken, waterfietsen en motorbootjes te huren waarmee je door de kloof kan varen.

Nr 3 Massif de l’Esterel

In het zuidoosten van Frankrijk ligt Massif de l’Esterel. het gebied heeft een oppervlakte van rond de 320 vierkante kilometer en is zo’n 250 miljoen jaar oud. Het natuurgebied bestaat uit een diverse vegetatie variërend van loofbomen tot naaldbomen en kale, roodachtige rotsformaties. Het is een prachtig gebied voor wandelliefhebbers. Er zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld in het gebied. 

Nr 4 Fréjus

Fréjus is een bekende stad in het departement en is rijk aan historische gebouwen en ruïnes. De stad, met zo’n 55.000 inwoners, is al eeuwenlang een bekende badplaats. De stad was vroeger een Romeinse, militaire basis. Dit is nog terug te vinden in verschillende bezienswaardigheden, zoals de Arena, het Aquaduct, het Romeinse Amfitheater en het archeologische museum. De jachthaven van Fréjus is ook zeker een bezoekje waard. In de haven kun je luxe jachten bewonderen of zelf een bootje huren en het water op te gaan. 

Nr 5 Toulon

Toulon is de hoofdstad van het departement Var, en is een voormalige vissersplaats. Daarbij heeft het ook één van de belangrijkste militaire havens van Frankrijk. 
De stad heeft een schitterend klassiek centrum met vele prachtige monumenten, net als vele steden in de omgeving is zij al eeuwenoud en hoewel de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog behoorlijk gebombardeerd is, is het haar toch gelukt om de charme van het oude te behouden.

Nr 6 Îles d’Hyères

Bij het schiereiland Giens in Var, onthult de Middellandse Zee een paar echte pareltjes: de eilandengroep Iles  d'Hyères . Deze eilandengroep bestaat uit 3 hoofdeilanden, Porquerolles, Port-Cros en Le Levant, met wat kleinere eilandjes en rotsen, die de charmante bijnaam "Gouden eilanden" (îles d'Or) hebben gekregen. Met het zuivere turkooizen water, net zo mooi is als het eiland zelf, is dit een waar paradijs! 

Nr 7 Grimaud

Één van de kleinere dorpjes in het departement is Grimaud. Wanneer u het dorpje bezoekt lijkt het wel alsof de tijd heeft stilgestaan. De vestingstad nam eeuwenlang een strategische positie in. Het dorpje is rijk aan oude gebouwen en smalle straatjes. Bezoek de ruïnes van het kasteel uit de 11e eeuw. Vanaf dit kasteel heb je ook een prachtig uitzicht over de golf van Saint Tropez. De haven en de badplaats van de stad heet Port Grimaud. Ontdek dit prachtige stadje en geniet van de rust die het stadje uitstraalt.

Nr 8 Abdij van Le Thoronet

De abdij werd in het jaar 1146 gesticht door monniken uit de buurt van de plaats Tourtour. Door de vele schenkingen was er al snel genoeg geld om te beginnen met de bouw van de abdij. In 1160 werd er begonnen met de bouw van de abdij. Twintig jaar later, in 1180, was de bouw afgerond en werd de abdij in gebruik genomen. Vandaag de dag is de abdij van le Thoronet tegen betaling opengesteld voor het grote publiek. Een bezoek aan deze indrukwekkende abdij is van harte aan te bevelen!

Nr 9 Massif de Maures

Het Massief des Maures ligt langs de kust, tussen Hyères en Fréjus (en hameau des Claudins ligt er midden in :) ). Het is 60 km lang, 30 km breed en de hoogste toppen gaan tot 750 meter. De begroeiing is typisch mediterraan met cortex eiken, kastanjebossen,  pijnbomen, mimosa en Garrique. Door de droogte is er, vooral in de zomer en het najaar, een groot gevaar voor bosbranden, waardoor het Massif dan ook ieder jaar weer het nieuws haalt. De grote groene watertanks, die je overal in het gebied aantreft, zorgen allicht voor een eerste voorraad bluswater.

Nr 10 Domaine du Rayol

Gelegen aan de voet van het Massif des Maures ligt Domaine du Rayol. De tuin is ontworpen door landschapsarchitect Gilles Clément en is zo’n 20 hectare groot. Het natuurgebied  kent diverse soorten bomen en planten afkomstig uit verschillende gebieden. Vanaf de tuin heb je ook een adembenemend uitzicht op de Middellandse zee. In de tuin worden verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud zoals rondleidingen, workshops en themawandelingen. 

Op de hoogte blijven?